Ilustrace k článku

WordPress klávesové zkratky, které vám ušetří čas

Jak na to, WordPress

UPOZORNĚNÍ: Příspěvek z roku 2016 je zastaralý a klávesové zktratky zde zmíněné fungují pouze pro starý Klasický editor. Pro nový Gutenberg bude doplněno.

Určitě chcete jako každý zkrátit dobu, kterou věnujete psaní příspěvků a dalších článků na svůj web. Koneckonců, všichni jsme vytížení a máme spoustu důležitějších věcí, které bychom mohli dělat (třeba spát).

V tomto článku vám neporadím, jak zrychlit a optimalizovat tvorbu obsahu, ale ukážu vám, jak zrychlit samotné psaní. Jak dlouho vám trvá vzít myš a někam kliknout? 5, 10 vteřin nebo dokonce ještě víc, protože hledáte na monitoru kurzor? Pokud máte ruce na klávesnici, můžete si je ušetřit pomocí klávesových zkratek.

Vizuální editor

Nejvíce zkratek asi budete používat ve vizuálním editoru při psaní příspěvků nebo úpravě stránek. Začněme tím, že zobrazíte Rozšířené možnosti (Shift + Alt + Z):
zkratky_01
Kromě toho, že tím zobrazíte novou řádku možností, kterými můžete formátovat svůj příspěvek – styly, vkládání a kopírování, odebírání apod., tak poslední ikonkou je otazník, značící nápovědu. Když na něj kliknete (anebo zmáčknete Shift + Alt + H), tak vám vyskočí seznam klávesových zkratek, které můžete používat v editoru (v anglické verzi tam najdete i skutečnou nápovědu, která ale v české lokalizaci chybí).
Základní zkratky (nejspíš je znáte např. z Wordu):

Ctrl + C Kopírovat
Ctrl + X Vyjmout
Ctrl + V Vložit
Ctrl + A Vybrat vše
Ctrl + Z Zpět
Ctrl + Y Znovu
Ctrl + B Tučně
Ctrl + I Kurzíva
Ctrl + U Podtržení
Ctrl + K Vložit/upravit odkaz
Ctr + S Uložit rozepsaný příspěvek

Doplňkové zkratky (specifické pro práci s WordPressem):

Shift + Alt + 1 Nadpis 1 (h1)
Shift + Alt + 2 Nadpis 2 (h2)
Shift + Alt + 3 Nadpis 3 (h3)
Shift + Alt + 4 Nadpis 4 (h4)
Shift + Alt + 5 Nadpis 5 (h5)
Shift + Alt + 6 Nadpis 6 (h6)
Shift + Alt + Zarovnat doleva
Shift + Alt + C Zarovnat na střed
Shift + Alt + R Zarovnat doprava
Shift + Alt + J Zarovnat do bloku
Shift + Alt + D Přeškrtnutí
Shift + Alt + Q Citace
Shift + Alt + Seznam s odrážkami
Shift + Alt + O Číslovaný seznam
Shift + Alt + A Vložit/upravit odkaz
Shift + Alt + S Odstranit odkaz
Shift + Alt + M Vložit/upravit obrázek
Shift + Alt + Vložit značku pro pokračování textu
Shift + Alt + Klávesové zkratky
Shift + Alt + X Kód
Shift + Alt + P Vložit značku pro rozdělení stránky
Shift + Alt + Režim nevyrušovaného psaní*

* Jednou z oblíbených věcí, jak si ulehčit psaní je zapnout režim nevyrušovaného psaní v editoru příspěvků. Stisknutím Shift + Alt + W skryjete vše okolo editoru a máte pouze text na bílém pozadí přes celou stránku. Pokud zkratka nefungovala, máte starý WordPress a měli byste ho zaktualizovat (ale původní zkratka byla Alt + F, jak jste si jistě všimli při psaní hranatých závorek). Pokud se vám okno zavřelo, tak jste stiskli Ctr + W a proběhla standardní funkce prohlížeče. Obnovit ho můžete stiskem Ctl + Shift + T (alespoň v Chromu).
Pokud začnete nový odstavec s některou z definovaných zkratek a následně doplníte mezeru, tak bude automaticky použito příslušné formátování (po stisknutí klávesy Enter). Pro zrušení navržené úpravy slouží klávesy Backspace nebo Escape):

* Seznam s odrážkami
Seznam s odrážkami
1. Číslovaný seznam
1) Číslovaný seznam
> Citace
## Nadpis 2 (h2)
### Nadpis 3 (h3)
#### Nadpis 4 (h4)
##### Nadpis 5 (h5)
###### Nadpis 6 (h6)
Vodorovná čára

(Pozn. pokud nevíte, jak napsat > tak stačí stisknout Pravý Alt + ., zkratka pro napsaní # je Pravý Alt + X )
 
Snadný pohyb v rámci vizuálního editoru:

Alt + F8 Panel nástrojů pro zvolený obrázek, odkaz nebo náhled mediálního obsahu
Alt + F9 Základní navigační menu (pokud je aktivováno)
Alt + F10 Hlavní panel nástrojů v podobě grafických ikon
Alt + F11 Informace o aktuální pozici v HTML struktuře

Pokud se chcete následně přesunovat mezi jednotlivými položkami, tak můžete použít směrové šipky nebo klávesu Tab. Pro okamžitý návrat přímo do pracovního pole editoru stačí stisknout klávesu Escape nebo provést zvolenou možnost.

Ušetřete čas při procházení komentářů

Schvalování komentářů být pěkná dřina a spousta klikání, obzvláště pokud jsou vaši uživatelé hodně aktivní (v případě spamu použijte spíš Aksimet). Práci si můžete poměrně zrychlit, pokud začnete používat klávesové zkratky.
Tuto funkci si ale musíte nejprve zapnout: V menu vyberte Uživatelé > Profil a zaškrtnete volbu Povolit klávesové zkratky pro schvalování komentářů, která se nachází hned pod barevnými schématy administrace.
Jakmile máte klávesové zkratky povoleny, můžete přejít na Komentáře kliknutím v administračním panelu. Procházet mezi jednotlivými komentáři můžete pomocí jak jinak než pomocí kláves:

J – posun aktuálního výběru dolu
K – posun aktuálního výběru nahoru

Vybraný komentář se vždy podbarví světlemodře. Vyzkoušejte to. Pouze na takto vybraném komentáři můžete provádět akce. Defaultně není při načtení stránky vybrán žádný a budete muset nejdříve stiskem klávesy J nebo K komentář vybrat.
Pokud se dostanete na poslední komentář na stránce a stiskněte J znovu, tak se vám načte další strana a vybere se první komentář na této straně. Analogicky k tomu funguje stisk klávesy K– pokud jste na prvním komentáři na stránce, tak vás to přenese na poslední komentář stránky předchozí.
Pokud máte vybraný komentář, tak na něm můžete stiskem příslušných kláves provádět následující akce:

A – schválit
S – označit jako spam
D – smazat (odstranit do koše)
Z – obnovit z koše / zpět
U – označí komentář jako čekající na schválení
R – rychlá odpověď na aktuální komentář (pomocí Esc ji zrušíte)
Q – rychlá úprava vybraného komentáře
E – upravit příspěvek

Úpravy také můžete provádět hromadně na více než jednom komentáři najednou. Pro provedení hromadných úprav musíte nejdříve vybrat komentáře stiskem klávesy X u aktuálně vybraného komentáře. Když stisknete Shift + X, tak se označení invertuje (vybraný bude nevybraný, nevybraný bude vybraný). Když máte vybraných několik komentářů, tak můžete pomocí kláves Shift + daná zkratka provádět úpravy hromadně, tedy:

Shift + A – schválit vybrané komentáře
Shift + S – označit vybrané  komentáře jako spam
Shift + D – smazat vybrané komentáře
Shift + T – odstanit vybrané komentáře do koše
Shift + Z – obnovit vybrané komentáře z koše
Shift + U – označit komentáře jako čekající na schválení

A to je vše, přátelé, žádné další klávesové zkraty pro WordPress mne už nenapadají. Pokud si vzpomenete na další, které používáte, budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů.

Komentáře (2)

    1. Dobrý den, díky za upozornění. Mohu se zeptat, co máte za prohlížeč/operační systém? Každopádně jste narazila na starý příspěvek a většina zkratek nemusí v novém blokovém editoru (Gutenbergu) fungovat, zkusím ho v co nejbližší dobře zaktualizovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *