Ilustrace k článku

Jak nasdílet přístup do Google Analytics

Jak na to

Dávat někomu dalšímu přímo přístup ke svému účtu není dobrý nápad. Kromě toho, že si s ním uživatel může dělat, cokoliv si zamane, tak se mu může stát, že se nebude moci přihlásit. Účtu na Googlu bývají zabezpečené různými způsoby a pokud se jedná o přihlášení z naprosto neočekávané adresy, tak můžete být vyzvání k potvrzení přihlášení i pokud nemáte nastavené dvoufázové ověřování.

Sdílení účtu v Google Analytics, resp. přidání dalšího uživatele, ale není nic složitého a určitě to zvládnete. Pusťte si dvouminutový videonávod (se zvukem) anebo čtěte dále.

  1. Nejprve se musíte přihlásit do účtu a mít práva pro správu uživatelů. Pokud je máte, klikněte vlevo dole na tlačítko Správce.
  2. Dále se ujistěte, že jste ve správné službě (obvykle vaše webová adresa) v prostředním sloupci. Pokud chcete sdílet ke všem výběrům dat (pokud nevíte, co to je, tak máte jeden a nemusíte se tím zabývat). Pokud chcete sdílet jen konkrétní výběr dat (např. filtrovaná data, data pro konkrétní zemi apod.), vyberte správný výběr v posledním sloupci.
  3. Klikněte na Správa uživatelů služby nebo na Správa uživatelů výběru dat.
  4. Zde uvidíte přehled uživatelů, kteří přístup již mají. Pokud vpravo nahoře kliknete na modré tlačítko s ikonou plus, budete moci přidat další uživatele.
  5. Zadejte emailovou adresu nového uživatele – pozor, musí se jednat o účet Google. Takový email má buď koncovku @gmail.com anebo je majitel emailu platící zákazník služby GSuite. Ale nebojte, při zadání neexistujícího účtu budete upozorněni.
  6. Vyberte oprávnění pro nového uživatele a případně zvolte, jestli ho chcete upozornit emailem na přidání do služby.
  7. Kliknutím na modré tlačítko Přidat vpravo nahoře přidání uživatele potvrdíte.

Krátké upozornění ohledně oprávnění nových uživatelů: Vždy zvolte nejnižší nutné oprávnění, které daný uživatel potřebuje, zvýšit ho můžete v přehledu vždy. Nezapomeňte, že pokud mu dáte práva pro správu uživatelů, tak bude mít možnost spravovat všechny uživatelské účty, tj. bude schopný odebrat oprávnění vám. Více informací k uživatelským oprávněním najdete zde.

Užitečné odkazy:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *