Ilustrace k článku

WordPressová komunita v roce 2020

Kybernaut

Článek jsem napsala pro komunitním web NášWP, kde také původně vyšel.

Od WordCampu Praha 2020 uteklo teprve devět měsíců, ale mám pocit, jako by se ani nekonal letos. Při chystání konference jsme samozřejmě doufali, že to bude přelomový ročník, ale představovali jsme si to trochu jinak. Nový prostor, koncepce s větším množstvím zahraničních speakerů, více workshopů, více účastníků….

Připravili jsme našlapaný program pro uživatele, programátory i lidi zabývající se obsahem a k tomu dvě linie workshopů. To vše s přednášejícími nejen z Čech a Slovenska, ale i ze zahraničí. Tématy se jako červená nit vinulo projektové řízení, efektivita práce a správy webů, SEO a v neposlední řadě Gutenberg. Pokud vám něco uniklo, nebo se k tomu chcete vrátit, všechny přednášky najdete na YouTube.

Jako hlavní organizátorka bych ráda celému týmu vyšvihla poklonu: většina našich očekávání se naplnila a program šlapal jako na drátkách. Návštěvníci se dozvídali nové věci, diskutovali a nenucená afterparty v restauraci pod Cubexem skončila po půlnoci. Jestli si chcete atmosféru připomenout, máme tu jedno super video od Jana Žalského:

A jestli toho vzpomínání ještě nemáte dost, projděte si ohlasy účastníků ihned po akci.

Účastníků nakonec reálně nebylo víc než loni, protože část zahraničních hostů na poslední chvíli účast odřekla kvůli neznámému viru, který budil respekt. Rozešli jsme se s tím, že se snad uvidíme v létě na WordCamp Europe nebo společně podnikneme něco jiného. V plánu bylo i oživení pražských srazů WP Pivo s přednáškami (oživení srazů se v nové podobě posunulo na leden 2021). Ale už v březnu se staly věci, které nás ani ve snu nenapadly.

Jedna země po druhé se zavírala, svět se obrátil vzhůru nohama a vše se přesunulo do onlinu. Většina přednášejících měla minimálně na dlouhou dobu poslední přednášku naživo právě na WordCampu Praha a my jsme moc rádi, že byli na akci spokojení.

Zrušené WordCampy a komunitní akce

Možná navštěvujete wordpressové akce pravidelněji a ptáte se, co se s nimi stalo. Dali jsme si menší přestávku a pražský sraz WP Pivo jsme trochu upozadili. Pivo se konalo jen jedno, a to poslední červnovou středu. Po prázdninách už nedávalo smysl ho obnovit. Ale srazy jsme neopustili a máme v plánu virtuální WP Pivo v lednu, navíc s přednáškou. Nechcete, aby vám další srazy unikly? Nechte si posílat notifikace přes Meetup.

Tradičně podzimní konference WordCamp Brno a Bratislava se nekonaly – organizátoři se rozhodli ročník 2020 vynechat a nabrat síly.

Komunita mezitím přiložila ruku k dílu i v rámci platformy Česko.Digital a pomohla na WordPressu rozběhnout nejeden web na WordPressu: koronavirus.mzcr.cz (článek k technickému řešení), edu.czucime-online.cz a nedluzimstatu.cz. Na web covid.gov.cz jsme kvůli technickému řešení doporučili Drupal – více si můžete přečíst u nich na webu. Také jsme pomáhali s online workshopy nejen o WordPressu pro Czechitas.

Překlady

Mezitím nezahálel ani překladatelský tým. Ten se během roku rozšířil o 20 nových překladatelů a překonal tak magickou hranici 1000 lidí, kteří se na českých překladech podíleli. Překladatelé zredukovali množství čekajících překladů ke schválení na nízké desítky a dopřeložili kompletně weby wordpress.org a WordCamp.org.

Máte nějaké překlady hotové anebo chcete také přiložit ruku k dílu? Na oficiálním webu WordPressu najdete, jak na to. Rádi vám pomůžeme a zapojíme do týmu.

WordCamp Praha 2021

I my jsme dlouho uvažovali, jak to uděláme s dalším ročníkem. Nakonec v nás ale převážila touha dodržet tradici a nabídnout českému i slovenskému publiku specializovaný obsah a lokální přednášející. WordCamp Praha 2020 je mrtev, ale online WordCamp Praha 2021 žije! Uvidíme se tam?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *